Η έκθεση “Ένδυμα Ψυχής” στη Θεσσαλονίκη

Με συγκινητική προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 09 Σεπτέμβρη, στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ / Βίλα Καπαντζή τα εγκαίνια της εμπλουτισμένης εμβληματικής έκθεσης με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής» του καλλιτεχνικού διδύμου Βαγγέλη Κύρη – Ανατόλι Γεωργίεφ, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Στην έκθεση, που παρουσιάζεται από 6 Σεπτεμβρίου και για τέσσερις μήνες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πάνω από 70 φορεσιές του παρελθόντος «ντύνουν» πρόσωπα του παρόντος, σε μια μοναδική σύνδεση που αναδεικνύει τον πλούτο, την ευφάνταστη ποικιλία, την αριστοτεχνία των λεπτομερειών και την κατασκευαστική δεξιότητα των ενδυμάτων.

Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα της Βίλας Καπαντζή, την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτισαν ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και του ΜΙΕΤ, η κα Ζωή Παπαγεωργίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, o κ. Ιάσονας Φωτήλας, Υφυπουργός Πολιτισμού ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και ο κ. Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας τη σημασία που έχει η σύμπραξη των κοινωφελών ιδρυμάτων για τον πολλαπλασιασμό της δυναμικής των πρωτοβουλιών τους, και την παρουσίαση σημαντικών πολιτιστικών δράσεων πέρα από τα όρια της Αθήνας, όπως συμβαίνει και με τη συγκεκριμένη έκθεση.

«Στην έκθεση αυτή, και ακόμα περισσότερο σε αυτόν τον μοναδικό χώρο, το «ένδυμα» γίνεται για τον επισκέπτη η ίδια η έκφραση της ψυχής. Μια έκφραση της ψυχής των ανθρώπων, στην μακροϊστορία και τη μικροϊστορία της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα από το διαπεραστικό βλέμμα, τη στάση και κίνηση του σώματος, οι ενδυμασίες γίνονται το αφήγημα της ιστορίας του τόπου, των ιστορικών προσώπων, των ιστοριών των κοινωνιών και της καθημερινότητάς τους», τόνισε η κα Ζωή Παπαγεωργίου που είχε την πρωτοβουλία εκ μέρους του Ιδρύματος Παπαγεωργίου για την υλοποίηση αυτής της έκθεσης.

Ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, χαρακτήρισε την έκθεση αυτή «ένα μικρό θαύμα» και αναφέρθηκε στην επίδραση που έχουν τα έργα στον επισκέπτη: «Οι φορεσιές συνομιλούν με την παράδοση και την ιστορία. […] Αποκτούν όγκο, θυμό, παλμό, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας και μαζί τους ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή. […] Σε αυτήν την ξενάγηση μας ακολουθεί η ζώσα πολιτιστική συνέχεια του τόπου μας».

Για μια «όμορφη στιγμή της πόλη μας» μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης, και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει μια έκθεση που ξεκινά από την Αθήνα, να συμπληρώνεται με την ψηφίδα του πολιτιστικού αποτυπώματος της πόλης που τη φιλοξενεί, της Θεσσαλονίκης.

Το καλλιτεχνικό δίδυμο των Βαγγέλη Κύρη – Ανατόλι Γεωργίεφ ανέφερε ότι παρόλο που πρόκειται για την ένατη παρουσίαση αυτής της έκθεσης, «είναι η καλύτερή της εμφάνιση όπως συνδέθηκε με τη Βίλα Καπαντζή, είναι σαν να ανήκανε τα έργα εδώ μέσα, σαν να ήτανε κατά κάποιον τρόπο το σπίτι τους».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι θεσμικών, προξενικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης,  καθώς και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων για την έκθεση ιδρυμάτων: του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας και του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, του Λυκείου των Ελληνίδων Νάουσας και του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου της ΧΑΝΘ. Οι φορείς αυτοί της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας συνέδραμαν ουσιαστικά στον εμπλουτισμό της υπάρχουσας έκθεσης με την παραχώρηση τόσο φορεσιών όσο και πολύτιμων πληροφοριών σχετικά με την ιστορία, τη μνήμη και την παράδοση της Βόρειας Ελλάδας.

symvoli
Share
This